VremeTuristično društvo Dobova

Obiščite našo spletno stran:

 

http://www.td-dobova.si

 

*******************************************************************************

 

 

 

Skrbi za društveno življenje, saj priredi številne prireditve. Zelo znani prireditvi sta mednarodni pustni karneval »Fašjenk«, ki v Dobovi traja cel pustni teden in ima mednarodni status, ter  poletni  fašjenkov piknik v mesecu juniju, ki sovpada s krajevnim praznikom in Dnevom državnosti.  Za izvedbo slednjih poskrbi sekcija »Fašjenk«, ki deluje v okviru TD. V letu 2004 se je TD vključilo v Združenje evropskih  karnevalskih mest (FECC).  

 

Dobovski fašjenk ima svoj pustni lik – kosca, ki svoje poslanstvo – odganjanje zime -opravi v pustnem času. Kosec je oblečen v bela platnena oblačila (srajco – rubačo, hlače – bregeše), okoli vratu ima ruto – rubic, obraz mu pokriva maska – larfa, na glavi nosi visoko pokrivala – turn z raznobarvnimi trakovi – pongeljci, okoli pasu ima obešene zvonce, v roki pa nosi koso s katero pokosi zimo. Lik kosca je etnografski pustni lik

 

TD organizira tudi kolesarski maraton po vaseh KS, prireditev “Dobova se predstavi” v okviru občinskega praznika, ocenjevanje urejenosti vasi, razne razstave, mladinske delavnice, predstavitve na sejmih in podobno.

 

TD sodeluje z vsemi društvi v KS, na OŠ Dobova pa deluje turistični podmladek, ki se lahko pohvali s srebrnimi in bronastimi  priznanji s festivalov turističnih podmladkov, zdajšnja skupina pa se posveča proučevanju iger, izštevank in plesa.