Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne

Pokličite nas
07 49 67 014
Pišite nam
ks.dobova@siol.net

Turistično društvo Dobova


Turistično društvo Dobova skrbi za društveno življenje, saj priredi številne prireditve. Zelo znani prireditvi sta mednarodni pustni karneval »Fašjenk«, ki v Dobovi traja cel pustni teden in ima mednarodni status, ter  poletni  fašjenkov piknik v mesecu juniju, ki sovpada s krajevnim praznikom in Dnevom državnosti.  Za izvedbo slednjih poskrbi sekcija »Fašjenk«, ki deluje v okviru TD. V letu 2004 se je TD vključilo v Združenje evropskih  karnevalskih mest (FECC).

Dobovski fašjenk

Dobovski fašjenk ima svoj pustni lik – kosca, ki svoje poslanstvo – odganjanje zime -opravi v pustnem času. Kosec je oblečen v bela platnena oblačila (srajco – rubačo, hlače – bregeše), okoli vratu ima ruto – rubic, obraz mu pokriva maska – larfa, na glavi nosi visoko pokrivala – turn z raznobarvnimi trakovi – pongeljci, okoli pasu ima obešene zvonce, v roki pa nosi koso s katero pokosi zimo. Lik kosca je etnografski pustni lik
 
TD organizira tudi kolesarski maraton po vaseh KS, prireditev “Dobova se predstavi” v okviru občinskega praznika, ocenjevanje urejenosti vasi, razne razstave, mladinske delavnice, predstavitve na sejmih in podobno.
 
TD sodeluje z vsemi društvi v KS, na OŠ Dobova pa deluje turistični podmladek, ki se lahko pohvali s srebrnimi in bronastimi  priznanji s festivalov turističnih podmladkov, zdajšnja skupina pa se posveča proučevanju iger, izštevank in plesa.

Obiščite spletno stran TD Dobova.
NAZAJ
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti